"This week a Chilean red with a distinctly French character. Lapostolle Cuvée Alexandre Merlot 2014 - vanilla, plum,… https://t.co/QjmTC1DvyH"
"The countdown to New Year has begun...and what better way to celebrate than by opening a bottle of bubbly. Bestheim… https://t.co/SHF2PpErxk"
"Red wine for Christmas? Look no further than this great Pinot Noir from Australia's Yarra Valley. Red berries, live… https://t.co/5dnU6XYuag"
"The Cockerel's Tail - not Shakespeare, not Chaucer but a full-bodied red blend from Portugal's Algarve. Dark fruit,… https://t.co/WKZsVW7QyY"
"What do Austria's National Library and Grafenegg castle have in common? They're both devoted to fine wine! Check ou… https://t.co/JMYovD5QC4"

Uuden ajan alku

22.03.2017

Huhtikuun yhdeksäntenä valitaan 67 uutta edustajaa Jyväskylän kaupunginvaltuustoon. Elinvoimapolitiikan terävöittäminen, palvelujen turvaaminen ja kuntalaisten kuuleminen – siksi Sosialidemokraatit.

Syksyn 2012 kunnallisvaalien jälkeen Jyväskylä on jatkanut kasvuaan ja on nyt vilkas lähes 140 000 asukkaan kaupunki, jonka vetovoima, erityisesti elinkeinoelämän edustajien keskuudessa, on kohonnut viimeisten kahden vuoden aikana merkittävästi. Suurin haaste Jyväskylän päättäjille kuluvalla valtuustokaudella on ollut peruspalvelujen toimivan tason turvaaminen ja samanaikaisesti kaupungin talouden tasapainottaminen. Tätä pyrkimystä on vaikeuttanut maan hallituksen lyhytnäköinen leikkauspolitiikka, joka on iskenyt pahasti juuri Jyväskylän vahvuuteen, koulutukseen. Tavoitteena neljä vuotta sitten oli, että talouden tasapaino saavutettaisiin valtuustokauden loppuun mennessä. Nyt olemme saavuttaneet sen tärkeän virstanpylvään jo etuajassa. Vuoden 2016 tilinpäätös tulee osoittamaan pientä ylijäämää ja vuosikatteen, joka kattaa poistot sataprosenttisesti. Kaupungin suunta on siis oikea. Uusia merkkejä talouden elpymisestä on ilmassa, mutta haasteita silti riittää.

Työllisyyden hoitaminen vaatii kuitenkin vielä lisäponnisteluja. Noin 17 prosenttia kaupungin työvoimasta (11 000 ihmistä) on työttömänä, näistä yli kolmasosa pitkäaikaistyöttömiä. Nuorten, varsinkin poikien syrjäytyminen tapahtuu usein myöhäisessä teini-iässä, jos työtä tai jatkokoulutusta ei ole oppivelvollisuuden päätyttyä tarjolla. Toimenpiteitä syrjäytymisen torjumiseksi täytyy lisätä, jotteivät sosiaaliset ja taloudelliset seuraamukset myöhemmin riistäytyisi käsistämme. Kaupungin elinkeinopolitiikan organisoitumista on uudistettu perusteellisesti kahden kuluneen vuoden aikana ja nyt tulokset alkavat näkyä. Painopiste on toistaiseksi ollut suurissa ja kunnianhimoisissa infrahankkeissa, mutta vastaisuudessa entistä suurempaa huomiota tulee kiinnittää siihen, millainen on kaupungin elinkeinoprofiili 15-20 vuoden kuluttua. Meidän täytyy houkutella uusia yrityksiä kaupunkiin ja rohkaista olemassa olevia pienyrityksiä kasvupolulle. Kiertotalouden potentiaali myös uuden yritysten synnyttämiseksi alueelle, ja jopa vientiin, on kiistaton.

Vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtynee maakunnalle 2019 alusta alkaen. Muutos on raju; silloin lähes kaksi kolmasosaa kaupungin verotuloista menee maakunnalle. Kiistellään edelleen siitä, onko muutos viisas vai ei. Yhdessä asiassa kuitenkin olemme kaikki samaa mieltä: muutos täytyy toteuttaa sujuvasti ja tavalla, joka ei vaaranna tavallisten ihmisten pääsyä näihin tärkeisiin palveluihin. Mikä sitten tulee olemaan kaupungin ja sen päättäjien rooli tulevaisuudessa? Pystymme jatkossa keskittymään aikaisempaa paremmin elinvoimapolitiikkaan, työllisyyteen, koulutukseen ja päivähoitoon, kaavoitusta, kulttuuria ja liikuntaa unohtamatta. Ennaltaehkäisynkin merkitys nousee; se parantaa elämänlaatua ja vähentää sairaanhoidon kustannuksia pitkässä juoksussa.

Kenties tärkeintä näinä hyvin epävarmoina aikoina on kuitenkin keskittyä yhteiskunnan heikko-osaisimpiin, ikäihmisiin, nuoriin ja vammaisiin, myös maahanmuuttajiin, jotka eivät itse saa helposti ääntään kuuluviin. Päättäjinä meidän tehtävämme on kuunnella ja löytää yhteisiin haasteisiin toimivia, inhimillisiä ratkaisuja.

Kommentit (yksi kappale):

  1. Harri Puolakangas - Borovikoff kommentoi:

    Anthony Melville/Jyväskylä

    Hei! – Hello!

    Sujuva selostus tämänkin vuoden rallissa kaverisi kanssa – kiitos! Fluent commentary in this years rally, too – thanks. – Entinen meriradiosähköttäjä Harri P./Säynätsalo – former sea radio operator Harri P./Säynätsalo

Kirjoita kommenttisi


Kommenttisi: